Syyskatsaus 2015

Kun 2015 alkaa mennä jo loppusuoralle ja ensimmäisten lumisateiden tuloa aletaan pikku hiljaa odottamaan, on hyvä tehdä pieni päivitys eHealth alueelta. Mitään radikaaleja uusia ilmiöitä ei ole ollut havaittavissa, ainakaan allekirjoittaneen tutkimusten mukaan. Kaksi vuotta sitten, jolloin aloin kirjoittamaan tätä blogia, tapahtui todella paljon ja luotiin odotuksia uusille innovaatioille. Varmastikin näitä uusia innovaatioita rakennetaan tällä hetkellä ja kohta voidaan odottaa jotain tapahtuvan. Innovaatioilla tarkoitan mm. sähköisten potilastietorekisterien käytön leviämistä ympäri maailmaa, EHR:ien käytettävyyden lisäämistä, potilas/hoito-portaaleja, EHR:ien ja eri järjestelmien yhteensopivuuden lisäämistä, potilaiden pääsyä omiin EHR-tietoihin, mobiilisovellusten kasvua ja analytiikan käytön leviämistä.

Näistä innovaatioista pöhistiin paljon 2 vuotta sitten ja nyt toivottavasti konkreettisia ratkaisuja alkaa löytymään markkinoilla. Kun seuraan keskustelua niin kuitenkin vaikuttaa siltä, että ongelmia ei olla ainakaan vielä ratkaistu. Edelleen lääkärit valittavat EHR:n käytön hankaluudesta sen sijaan, että he ylistäisivät niiden tuomaa hyötyä työhönsä. EHR tietojen siirrettävyys taas tuntuu olevan edelleen kipupiste monissa paikoin. Satunnaisesti ja paikoitellen mennään eteenpäin, mutta siirrettävyys tai siis sen puute lienee edelleen suuri ongelma globaalistikin. Ongelman syitä olen käsitellyt aiemmissa artikkeleissani. Potilas/hoito-portaalien suhteen en ole myöskään kuullut mitään suuria menestystarinoita, tosin en luonnollisesti kykene seuraamaan kaikkea mitä maailmalla tapahtuu. Mobiilisovellusten tuloa terveydenhuoltoon odotan myös suurella mielenkiinnolla, mutta toistaiseksi mitään killer-applikaatiota ei ole tullut markkinoille.

Analytiikan osalta voidaan myös odottaa merkittäviä innovaatioita, mutta toistaiseksi analytiikan soveltamisesta terveydenhuoltoon en ole kuullut kuin joitain satunnaisia menestystapauksia. Mistään systemaattisesta analytiikan hyödyntämisestä sairaalamaailmassa ei voida varmastikaan vielä puhua.

Prioriteeteistä keskustellaan ja arvioidaan miten nyt jo tietojärjestelmiin investoidut rahat ovat hyödyntäneet terveydenhuollon toimintaa. Ehkä keskitymme nyt työntekoon ja sitä kautta konkreettisten tulosten luomiseen.

Uskon, että tämä hiljaisuus on merkki suuremmasta murroksesta. Hyvää syksyä arvoisat lukijat!

Leave a comment